Met deze daktuin in Rotterdam wordt meer groen in de stad gecreëerd, wat zorgt voor klimaatbestendigheid. Foto: Shutterstock
KENNISONLINE 2020
Om klimaatverandering het hoofd te bieden is lange tijd vooral gekeken naar technische oplossingen. Maar de natuur verdient ook een plek aan de onderhandelingstafel. Om ons te wapenen tegen extreem weer, wateroverlast en langdurige droogte, kunnen we gebruik maken van de kracht van de natuur. Wageningse onderzoekers leggen uit hoe.
Volgens Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij Wageningen University & Research (WUR), zijn we vergeten wat de waarde is van de natuur. Terwijl de kracht van de natuur veel potentie heeft om Nederland, en de rest van de wereld, klaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering.
Klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit zijn de grootste uitdagingen van de 21e eeuw. Om deze uitdagingen aan te pakken zijn de ogen lange tijd vooral gericht op technische oplossingen, aldus Van Hattum. “Technologie is belangrijk, voor de energietransitie, voor de aanpak van mobiliteitsproblemen, maar ze zijn maar een deel van de oplossing voor de grote uitdagingen waar we voor staan. Meewerken met de natuur, dát moet de toekomst hebben.”
In deze video vertellen Tim van Hattum en andere Wageningse onderzoekers welke oplossingen de natuur kan bieden bij het terugdringen van de CO₂- uitstoot, bij de aanpak van wateroverlast, hitte of langdurige droogte, en bij de bescherming tegen een stijgende zeespiegel.
Om klimaatverandering het hoofd te bieden is lange tijd vooral gekeken naar technische oplossingen. Maar de natuur verdient ook een plek aan de onderhandelingstafel, zegt Tim van Hattum van Wageningen University & Research. Om ons te wapenen tegen extreem weer, wateroverlast en langdurige droogte, kunnen we gebruik maken van de kracht van de natuur. De Wageningse onderzoekers Gert-Jan Nabuurs, Michael van Buuren en Martin Baptist leggen uit hoe.
Van bos tot oesterbank
Er is veel onderzoek gaande bij WUR naar dergelijke nature based solutions. Denk aan robuuste bossen die tonnen aan CO₂ opnemen en beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Of klimaatbestendige steden, vol groene daken, tuinen en parken, die fijne en veilige plekken blijven bij extreme buien of hittegolven. Aan de kust kunnen oesterbanken het achterliggende land beschermen tegen een stijgende zeespiegel én zorgen voor een boost aan biodiversiteit. Als we nature based solutions op grote schaal toepassen hebben we een antwoord op de grote uitdagingen waar Nederland voor staat, zegt Van Hattum. Dit is haalbaar en realistisch, blijkt uit een toekomstperspectief dat Wageningse onderzoekers voor Nederland in 2120 hebben gemaakt. Van Hattum: “De toekomst begint vandaag. Daarom moeten we bij alle nieuwe ingrepen de kracht van de natuur optimaal benutten. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. De potentie van de natuur verdient een plek aan de onderhandelingstafel.”
Lees het volgende artikel
Hoe een gezonde darmflora bijdraagt aan dierenwelzijn | Dierenwelzijn