Plastic afval, stikstof, gif in het milieu... Dagelijks lezen we erover in de media of hebben we er zelf mee te maken. De aanwezigheid van microplastics in ons eten, vervuild drinkwater, longziektes door schadelijke stoffen in de lucht, afname van de rijkdom aan planten en dieren en een eentoniger landschap. Zomaar een greep uit de problemen in onze dagelijkse leefwereld als gevolg van de invloed van menselijk handelen op onze natuurlijke leefomgeving.
Het Wagenings Instituut voor Milieu en Klimaatstudies (WIMEK), een van de zes Graduate Schools van Wageningen University & Research, onderzoekt de veranderingen in onze natuurlijke leefwereld, de gevolgen daarvan voor het leven op aarde, en hoe we ons kunnen aanpassen om schadelijke gevolgen te beperken.
Daarbij richten de WIMEK-onderzoekers zich op drie grote maatschappelijke uitdagingen: klimaatactie, het beheren van onze natuurlijke leefruimte en het beter sluiten van kringlopen. Dat doen ze met innovatief en multidisciplinair onderzoek, waarbij ze verder kijken dan onze landsgrenzen. Het onderzoek is breed en divers: van het vaststellen van de precieze risico's van microplastics tot het ondersteunen van beleidsvorming op de hoogste politieke niveaus.
Met hun onderzoek op het gebied van deze drie Challenges dragen Wageningse onderzoekers bij aan een oplossing voor de huidige maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen als gevolg van een veranderende natuurlijke leefwereld. Wil je meer lezen? Klik dan op een van de onderstaande magazines.