Wuivend olifantsgras Beeld: Shutterstock
KENNISONLINE 2021
Wageningen University & Research zoekt naar alternatieven voor plastics. Niet alleen om vervuiling te voorkomen, maar ook om het gebruik van fossiele grondstoffen tegen te gaan. In deze video over de missie Fossil Free zie je er meer over.
Hoe mooi zou een plasticvrije wereld zijn? Geen plastic soep meer in de oceaan, geen microplastics in het eten én het lijf van mens en dier? Bovendien zouden we veel minder fossiele grondstoffen nodig hebben die nu nog worden gebruikt voor het maken van al die plastics. WUR zoekt met man en macht naar fossielvrije alternatieven voor plastics. Denk maar eens aan katalysatoren waardoor je CO2 uit de lucht afvangt en als basis gebruikt voor nieuwe materialen die plastics kunnen vervangen, zoals Harry Bitter, biobased scheikundige, onderzoekt. Of het telen van olifantsgras (miscanthus) als aardolievervanger, waarvan je duurzame bioplastics en zelfs fietspaden kunt maken. Luisa Trindade, geneticus/plantenveredelaar in Wageningen, gelooft dat binnen vijf jaar boeren in Europa dat olifantsgras kunnen telen: “Technisch gezien is het nu al mogelijk, maar de kosten zijn te hoog. We moeten het product en het proces optimaliseren.”
“
Als je alle plastics zomaar bij elkaar gooit, mag je blij zijn als je er nog een bermpaaltje van kan maken
Toch zijn ook bioplastics niet ideaal. Het maken van nieuwe materialen kost veel energie en natuurlijke hulpbronnen, en is zodoende ook belastend voor het milieu, onderstreept Harriëtte Bos, expert in de circulaire economie. We kunnen dus beter de enorme hoeveelheid plastic die we al hebben hergebruiken in plaats van verbranden. Maar dan moeten we ze wel netjes scheiden én de ene soort plastic is de andere niet. Bos: “Als je alles zomaar bij elkaar gooit, mag je blij zijn als je er nog een bermpaaltje van kan maken”. Werk aan de winkel dus. Zeker als je weet dat nog maar een half procent van alle plastics uit bioplastics bestaat, aldus Bos. Bekijk de video voor het hele verhaal over de missie Fossil Free.
Missie Fossil Free Het is niet de vraag óf we overschakelen op een biobased economy, maar wannéér we dat doen, aldus onderzoekers van Wageningen University & Research. Ze zijn hard op zoek naar biobased alternatieven voor plastics. Niet alleen om vervuiling te voorkomen, maar vooral om het gebruik van fossiele grondstoffen tegen te gaan. En er is veel werk aan de winkel: slechts een half procent van alle plastics bestaat uit bioplastics.