WUR online magazines: verhalen die doel treffen

Met onze online magazines laat je je (onderzoeks)verhaal tot leven komen. De Feature Redactie maakt pakkende teksten, sprekende beelden, boeiende video’s en mooie animaties, en brengt deze samen in magazines die je met de wereld wilt delen.

Legenda iconen

Of het nu gaat om onderzoek naar eetbare insecten, multifunctionele zonnepark-projecten of de inzet van kunstmatige intelligentie: het werk van WUR-onderzoekers verdient een breed publiek. Daarom maakt de Feature Redactie online magazines met verhalen en video’s die eenvoudig via socialmediakanalen gedeeld kunnen worden. Zo komen de verhalen terecht bij de mensen die je graag wil bereiken.

De Feature Redactie produceert toegankelijke verhalen, omdat we ervan overtuigd zijn dat wetenschappers, beleidsmakers en opdrachtgevers liever prettig leesbare artikelen lezen dan formele teksten vol jargon.

Onze magazines bevatten dan ook aantrekkelijk geschreven verhalen over allerlei projecten van bevlogen WUR-onderzoekers. Niet te lang, met een duidelijke focus en met pakkende beelden die de lezer het verhaal in trekken. Dankzij Google Analytics kan de redactie precies zien welke verhalen scoren en waar de lezers zitten. Dat helpt ons om de volgende magazines nog beter op ons publiek af te stemmen.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ons werk.

WIMEKs Climate Stories, 2022

Voor het Wagenings Instituut voor Milieu en Klimaatstudies maakte de Feature Redactie een magazine over klimaatverandering. Hoe voorkomen we erger en hoe passen we ons aan? In negen verhalen lees je over toekomstige problemen, vernieuwende oplossingen en de internationale aanpak van klimaatverandering. Het magazine heeft interviews, achtergrondverhalen en video’s.

Europese samenwerking in onderzoek, 2022

Veel van de uitdagingen waar Nederland voor staat, stoppen niet bij de grens. Daarom is internationaal samenwerken zo belangrijk. Dit magazine bevat maar liefst dertig verhalen over de nieuwste Europese onderzoeksprojecten waaraan WUR bijdraagt: van kringlooplandbouw tot bestrijding van pandemieën en van gezonde oceanen tot het tegengaan van voedselverspilling. De verhalen, video’s en animaties laten zien hoe waardevol Europese samenwerking is: voor WUR, voor Nederland en voor Europa.

KennisOnline Magazine

KennisOnline is een jaarlijks verschijnend magazine over het onderzoek dat Wageningen University & Research heeft uitgevoerd met medefinanciering van het ministerie van LNV. Elk verhaal bestaat uit een aansprekende tekst en een pakkende video waarin een WUR-onderzoeker nog wat dieper op zijn werk ingaat. Of het nu gaat om klimaatverandering op de akker of de bescherming van de Nederlandse bruinvis; verhaal en video vullen elkaar aan en zijn samen én afzonderlijk te delen op social media.

WOT Magazine, 2020

Meten, tellen, verzamelen en duiden voor de overheid: dat is een van de kerntaken van Wageningen University & Research. WUR diagnosticeert bijvoorbeeld dierziekten, verzamelt gegevens over biodiversiteit, monitort voedselveiligheid en beheert genenbanken. In het WOT Magazine lees je elf verhalen over de Wettelijke Onderzoekstaken (WOT) die WUR uitvoert voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

KennisBasis Magazine, 2019

Dat je van hennep stof kunt maken, weten we. Maar dat je dat ook van paprikavezels kunt doen, is minder bekend. In het KennisBasis Magazine lees je hoe dat zit. Net als hoe een toekomstbestendige stad eruitziet en hoe je Nigerianen aan de groenten krijgt (want die eten ze te weinig). In dit magazine worden verschillende door het ministerie van LNV gefinancierde kennisbasis­onderzoeken uit de periode 2015-2018 belicht.

Wageningen Climate Solutions, 2019

In dit magazine vind je vijftien verhalen over WUR-onderzoek naar klimaatverandering met als overkoepelende vraag: hoe komen we tot een duurzame, klimaatbestendige toekomst? Lees over hoe oesters sterke kusten bouwen en over hoe groen Nederland kan zijn over honderd jaar, als het aan Wageningse wetenschappers ligt.

The story of N2Africa, 2019

WUR deed tien jaar onderzoek naar stikstofverbindingen bij peulvruchten in verschillende Afrikaanse landen. Miljoenen boeren in Afrika konden dankzij het project N2Africa profiteren van hogere opbrengsten en voedzamere maaltijden. In The story of N2Africa maken de betrokken onderzoekers de balans op. In dit magazine leverde de opdrachtgevers tekst en beeld aan; de Feature Redactie zorgde voor concept, eindredactie en vormgeving.

Fundamental Change, 2018

Kunnen we groente verbouwen op Mars? Kunnen muggen helpen bij het voorkomen van ziekten? Kunnen we de oorsprong van oceaanplastic traceren? Dit soort vragen liggen aan de basis van baanbrekend WUR-onderzoek, gericht op de Sustainable Development Goals (SDG’s). Dit magazine is gemaakt als onderdeel van de fondsenwervingscampagne Fundamental Change van het Universiteitsfonds Wageningen (UFW).

Kringlooplandbouw, 2019

Deze zeer uitgebreide, digitale gids over kringlooplandbouw biedt akkerbouwers, veehouders en andere agrarisch ondernemers die zich willen verdiepen in kringlooplandbouw een waaier aan informatie. Van relevant onderzoek tot ervaringen van andere boeren en (financiële) kansen.

Interne magazines

Een aantal van de magazines die de Feature Redactie maakt, zijn specifiek voor WUR-medewerkers, en soms ook -studenten. Zo produceerden we zes edities van WUR is Serious about Data, een magazine over privacy, veilig online werken en dataopslag.

Voor het Department of Social Sciences (DSS) maakten we WURld of Social Sciences, een magazine waarin tien DSS-projecten op beeldende wijze worden uitgelicht.

Ook de interne magazines zijn een afgewogen mix van tekst, beeld en video. Zowel tekst als beeld worden altijd in overleg met de onderzoekers en departementen samengesteld.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze publicaties en wil je weten wat we voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op.