Voedselsystemen vormen de kern van alle uitdagingen die samenlevingen wereldwijd tegenkomen. We worden geconfronteerd met biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, honger en een toenemend aantal ziekten die verband houdt met productie- en consumptiepatronen. Het voedselsysteem is een belangrijke oorzaak van dit alles. Het verbruikt enorme hoeveelheden energie om voedsel te produceren, terwijl een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verloren gaat of wordt verspild. Dit moet dringend worden aangepakt, rekening houdend met de relatie tussen voedsel en gezondheid.
In het KennisBasisprogramma ‘Een gezond en veilig voedselsysteem’ zoeken Wageningse wetenschappers naar manieren om ons voedselsysteem duurzamer en meer circulair te maken. Gulden Yilmaz-Jongboom is programmaleider van dit KB-programma.
“Binnen het KB-programma Gezond en veilig voedselsysteem willen we de wereld voorzien van gezond en veilig voedsel binnen de grenzen van de planeet.”
Een onderdeel van het programma gaat over de zuiverheid van producten. “Hierbij bestuderen we hoe we dat kunnen behouden en hoe we nieuwe producten kunnen ontwikkelen. Een ander deel gaat over het testen van producten om te beoordelen of ze gezond en veilig zijn. En een derde deel gaat over consumentengedrag. Onze onderzoekers krijgen zo inzicht in hoe je consumenten kunt stimuleren of faciliteren om gezondere, veiligere en duurzame keuzes te maken.”
In dit hoofdstuk worden twee projecten uitgelicht die een goed beeld geven van het belangrijke werk van het KB -programma Gezond en veilig voedselsysteem.
Achterwaarts ontwerpen helpt voedingsindustrie vooruit
Gulden Yilmaz-Jongboom: “Achterwaarts ontwerpen is een heel mooi voorbeeld van het ontwikkelen en gebruiken van nieuwe onderzoeksmethoden. Het laat zien hoe je kan kijken naar de behoeftes van de industrie of de consument en vervolgens van daaruit kijken naar wat je moet doen. Onze onderzoekers hebben daar een computermodel voor ontwikkeld.”
Proefdieren vervangen met minidarmpjes
Gulden Yilmaz-Jongboom: “Proefdiervrij testen is een doorgaande ontwikkeling, al staat het nog steeds in de kinderschoenen. Als je erin slaagt om proefdieronderzoek uit je onderzoeksproces te halen, heb je een veel efficiënter systeem. Dit is noodzakelijk als je in de toekomst een veilig en gezond voedselsysteem wil hebben.”
Deel dit artikel