Earth Overshoot Day – de dag in het jaar waarop we alle hulpbronnen hebben gebruikt die de planeet aarde in een jaar kan produceren – komt elk jaar vroeger. Het is tijd om ons te focussen op het behoud van de planeet in plaats van het gebruik. Daarvoor moeten we nadenken over hoe we ons productieproces aanpassen aan het veranderende klimaat. We moeten een minimale hoeveelheid broeikasgassen uitstoten bij de productie van voedsel, veevoer en biomassa. We moeten een tandje terugschakelen tot we de aarde weer kunnen gaan behouden.
Dat is de kern van het KennisBasis-programma Circulair en klimaatneutraal, waarvan Saskia Visser de afgelopen jaren programmaleider was.
“Het programma helpt bij de overgang naar een circulaire, klimaatneutrale samenleving. Onderzoekers kijken naar nieuwe verbindingen tussen verschillende productieprocessen. Het gaat bijvoorbeeld om productie in kassen, mestmanagement, voedselproductie op zee en het verwaarden van biomassa. Door nieuwe verbindingen te vinden en het beheer van deze transitie te bestuderen, kunnen we ervoor zorgen dat we een goed leven hebben, de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk gebruiken en koolstof opslaan.”
In dit hoofdstuk worden twee projecten uitgelicht die een goed beeld geven van het belangrijke werk van het KB -programma Circulair en klimaatneutraal.
Voedsel uit zee vraagt nog veel werk
Saskia Visser: “De zee heeft een enorm potentieel om de mens te voeden, maar wordt ook gebruikt voor vervoer, energieopwekking enzovoort. We moeten nadenken over het gebruik van het mariene milieu om te voorkomen dat we op zee dezelfde fouten maken als op het land.”
Deel dit artikel