Het bevorderen van de diversiteit in leefgebieden op het land en op zee verhoogt de biodiversiteit. Het helpt om veerkracht te creëren tegen plotselinge of permanente verstoringen, zoals de gevolgen van klimaatverandering. Het kan er ook voor zorgen dat boeren minder afhankelijk worden van milieuonvriendelijke middelen of andere dure methoden.
Het onderzoek in het programma Natuurinclusieve transities richt zich op de zoektocht naar een duurzamere toekomst door de overgang naar een meer natuurinclusieve samenleving.
Lawrence Jones-Walters, programmaleider: “Wij streven naar een natuurinclusieve aanpak in samenwerking met andere sectoren. Dat kan de energiesector zijn, de landbouwsector en de visserij, de bouwsector en ten slotte de overheid. We moeten de natuur niet bestrijden, maar ermee samenwerken.”
In dit hoofdstuk worden twee projecten uitgelicht die een goed beeld geven van het belangrijke werk van het KB -programma Natuurinclusieve transities.
Strokenteelt goed voor boer, bodem en biodiversiteit
Lawrence Jones-Walters: “Dit project over strokenlandbouw heeft veel opgeleverd. Meer dan zesduizend mensen zijn de projectlocaties komen bezoeken. Nu zijn we met financiering van het ministerie van LNV aan het opschalen. We denken dat deze aanpak van de landbouw in de toekomst heel gewoon zal zijn.”
De impact van een groen en hoopvol toekomstverhaal
Lawrence Jones-Walters: “NL2120 is een visie op hoe het er over honderd jaar uit zou kunnen zien. Het gaat over het land, de kust en de zee. Er waren veel onderzoekers van verschillende instituten bij betrokken. Het was dus echt een multidisciplinaire aanpak.”
Deel dit artikel