Wereldwijd gaan 820 miljoen mensen met honger naar bed. Dit is 10 procent van de wereldbevolking. Tegelijkertijd telt de wereld twee miljard zwaarlijvige mensen door een ongezond eetpatroon.
Ook economisch gezien levert ons voedselsysteem weinig op: de overgrote meerderheid van de boeren en landarbeiders moet rondkomen van minder dan een dollar per dag. Bovendien is ons voedselsysteem verantwoordelijk voor 30 procent van de uitstoot van broeikasgassen en 70 procent van het zoetwatergebruik. De specifieke problemen verschillen sterk per gebied, maar ze hebben één gemene deler: het voedselsysteem is niet in balans.
Veel onderzoeksgebieden en -projecten richten zich op één onderwerp, zoals klimaatadaptatie of -mitigatie, gezonde voeding, een beter inkomen voor
boeren of verbetering van de bodem- of waterkwaliteit.
In het KB-programma Voedsel- en waterzekerheid is voor een brede, multidisciplinaire benadering gekozen, zegt programmaleider Ivo Demmers. “Onderzoekers in ons KB-programma werken aan alle belangrijke vraagstukken tegelijk. Zij gebruiken de voedselsysteembenadering, een holistische methodologie, door rekening te houden met vier uitkomsten van het voedselsysteem: voedselproductie, gezonde voeding, rechtvaardige verdeling en duurzaamheid.”
In dit hoofdstuk worden twee projecten uitgelicht die laten zien hoe belangrijk het onderzoek in het KB-programma Voedsel- en waterzekerheid is.
De delta staat onder druk
Ivo Demmers: “Aanvankelijk was de uitdaging om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen in een dichtbevolkte delta in Vietnam. Maar dat betekende een enorme verandering in de landbouw. Er was dus een landbouwtransitie nodig. Door een holistisch voedselsysteemperspectief toe te passen, kan er zoveel meer verbeterd worden. De voedselsysteembenadering bracht ons ertoe om hierop in te zoomen.”
Vis verrijkt leven in sloppenwijk Kenia
Ivo Demmers: “In Kibera, de grootste sloppenwijk van Kenia, kampen mensen met een tekort aan dierlijke eiwitten. We vonden een oplossing door een regionale aanpak en hielpen een nieuw voedselsysteem op te bouwen dat voorziet in de behoeften van de sloppenwijkbewoners een tegelijkertijd het inkomen van Keniaanse viskwekers verbetert. De voedselsysteembenadering gaat over verbinden op verschillende niveaus.”
Deel dit artikel