Maatschappelijke problemen, zoals de stikstofproblematiek, kun je niet meer ééndimensionaal benaderen. We hebben computermodellen nodig die met elkaar samenwerken en daarom is het belangrijk dat Wageningen University & Research haar expertise hierin verder uitbreidt.
De Wageningse modellen zijn sleutelfiguren in het onderzoek naar grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, voedselzekerheid en biodiversiteitsverlies. Het is dan ook noodzakelijk om deze modellen goed te onderhouden en te ontwikkelen.
De Wageningen Research Modelling Group is daar verantwoordelijk voor. Jene van der Heide, programmaleider: “Het werk van de Wageningen Research Modelling Group verbetert de samenhang tussen de modellen zodat we complexe maatschappelijke problemen kunnen verklaren, monitoren en maatregelen kunnen opstellen om ze te verbeteren. De modellen vormen een basis onder het onderzoek van de andere Kennisbasisprogramma's.”
In dit hoofdstuk worden twee projecten uitgelicht die een goed beeld geven van het belangrijke werk van de Wageningen Research Modelling Group.
Een Wikipedia voor betere computermodellen
Jene van der Heide: “De meeste onderzoekers werken met modellen. Maar weet jij ook hoe je een model maakt dat helemaal aansluit bij het doel? En hoe je moderne datagedreven modellen maakt en hoe je die modellen laat samenwerken? Deze wiki dient als een checklist met zogeheten lessons learned. Hier vind je webinars over allerlei ervaringen met modellen.”
Een checklist voor kwaliteit
Jene van der Heide: “Bijna elke studie bevat één of meer modellen. We moeten aandacht blijven besteden aan de kwaliteit van die modellen en hoe we die kwaliteit labelen. Net als voor data management moet een goede onderzoeker ook zorgen voor de code van de ontwikkelde algoritmes. WUR is een organisatie die vertrouwen uitstraalt. Dit komt door de kwaliteit van onze onderzoekers, maar ook door de modellen die we ontwikkelen en gebruiken. Om dat vertrouwen te blijven uitstralen, moeten we de kwaliteit van onze modellen in de gaten houden.”
Deel dit artikel